3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας«Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!» (2019-2020)

ΠΘΜΙΑ

 

Η ημερομηνία υποβολής για τις μαθητικές δημιουργίες παρατείνεται έως τις 30/06/2020.

Οι δημιουργίες θα υποβάλλονται στο ψηφιακό αποθετήριο μαθητικών δημιουργιών «Φωτόδεντρο i-create»

 

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!» (2019-2020) για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθούν οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας των παιδιών ως πεζοί, επιβάτες και ποδηλάτες.

Επιπλέον, επιμέρους στόχοι της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι:

  • Η ενίσχυση της φαντασίας, αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των μαθητών/μαθητριών για καλλιτεχνική έκφραση
  • H ανάπτυξη της πηγαίας δημιουργικότητάς τους
  • Η δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω πρωτότυπων ψηφιακών έργων
  • Η ενίσχυση της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας
  • Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, ο ψηφιακός γραμματισμός

Με αφορμή το διάλογο που έχει ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο για την αναγκαιότητα προστασίας των παιδιών και των εφήβων στο δρόμο, καθώς τα τροχαία αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. 2018) την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 ετών καλούνται όλοι οι μαθητές/μαθήτριες σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω των ψηφιακών τους δημιουργιών.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να δημιουργήσουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:

  1. Ταινία μέγιστης διάρκειας δέκα (10) λεπτών (ταινία μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ)
  2. Τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ μέγιστης διάρκειας 45 δευτερολέπτων
  3. Εφαρμογή με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0 όπως Blog – ιστολόγιο, Wiki, νοητικούς χάρτες, σύννεφα λέξεων, χρονοδιαδρόμους, ιστοσελίδες κ.ά.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε  μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δείτε την έγκριση εδώ

Δείτε την πρoκήρυξη εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό δείτε εδώ

Για διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της προσωπικότητας  στο πλαίσιο των Διαγωνισμών τουΤμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δείτε εδώ

Για τη Δήλωση γονέων ή κηδεμόνων έγκρισης συμμετοχής στο διαγωνισμό και παραχώρησης σχετικών αδειών, δείτε εδώ